Kirjaudu sisään  Rekisteröidy
Ratsastaja
Otsikko

Orimattilan Ratsastajat ry

Orimattilan Ratsastajat ry perustettiin vuonna 1980. Vuosina 1980-1983 seura toimi Marianne Toivosen Ratsastuskoulun ympärillä. Toivoset laajensivat siitostoimintaansa, ratsastuskoulu lakkautettiin ja näin seura jäi ensimmäisen kerran ilman kotitallia.

Seuran tavoitteeksi tuli uuden ratsastuskouluyrittäjän löytäminen Orimattilaan. Se tapahtuikin, mutta vasta vuonna 1986, kun Kati Henttinen perusti Orimattilan Ratsastuskoulun Tönnöön. Seuratoiminta piristyi uuden ratsastuskoulun myötä. Henttinen ilmoitti lopettavansa ratsastuskoulun pidon vuonna 1990 ja tarjosi paikkaa seuralle.

Seura päätti vuokrata Tönnön tallin kaupungilta ja pyöritti sitä noin vuoden ajan ennen kuin vuokrasi tilat edelleen Johanna Kyrön pitämälle Orimattilan Ratsastuskoululle. Vuonna 1993 vuokralainen vaihtui ja ohjaksiin tuli Mika Malaska, uunituoreena ratsastuksenopettajana Ypäjältä. Jokirannan ratsastuskoulu aloitti toimintansa. Koko 1990-luvun alun seuratoiminta oli vilkasta; seura järjesti vuosittain aluekilpailuja sekä yhteistyössä Orimattilan Hevosystäväinseuran kanssa valjakkoajokisoja aina SM-tasolle asti. Seurakisoja oli myös runsaasti. Kisaamista harjoiteltiin myös tuntiratsastaja-cupin muodossa.

1990-luvulla seuran nuorisotoiminta eli myös kukoistusaikaansa. Juniorikerho oli erittäin suosittu ja seurassa oli useita koulutettuja Nuori-Suomi-ohjaajia. Orran junioreiden nuorisotyö oli ihailtavaa ja harvassa seurassa vielä tänä päivänäkään on samanlaista poweria. Ei myöskään pidä unohtaa junnujen saavuttamaa 5000 mk:n palkintoa suurkisojen kulkueen parhaasta yleisilmeestä yli 2000 seuran seasta. Elämä Tönnön tallilla oli vilkasta ja yhteishenki hyvä. Tallilla järjestettiin paljon tapahtumia, eikä vain ratsastuksen merkeissä. Naapureita tanssitettiin muun muassa tallin ylisillä pidetyissä latotansseissa. Ratsastuskisoissa osattiin ottaa rennostikin; aikuisten mieleen olivat ainakin pukuratsastukset ja Ikälisä-kilpailut.

Naapureina meillä oli sata omakotitaloa asukkaineen. Tönnön tallin ympärille oli vuosien mittaan rakentunut asuinalue ja tallin ympärillä olleet pellot täyttyneet taloista. Hevosten ja tönnöläisten yhteiselo ei aina ollut mutkatonta: naapurisopua koeteltiin muun muassa kun karkuteillä olleet shetlanninponit koputtelivat talojen oville varhain sunnuntaiaamuna. Kärpäsistäkin riitti puhetta aina paikallislehden sivuille saakka.

Ratsastuskoulun puitteet olivat siis käyneet varsin ahtaiksi. Kun Mika Malaska sai tarjouksen Artjärveltä Outi Aallolta paikasta, johon sisältyi maneesi, oli päätös selvä. Jokirannan ratsastuskoulu muutti Artjärvelle. Näin koko ratsastustoiminta loppui Tönnöstä vuoden 1994 lopulla.

Artjärvelle muutto laimensi seuran toimintaa. Oltiin taas aallonpohjalla. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen kääntyi uusi sivu seuran historiassa. Mika Malaska palasi Orimattilaan vuoden 1999 lopulla ja saimme nauttia hänen opetuksestaan noin vuoden ajan. Kun Mika käänsi purtensa uuteen suuntaan, seura oli päässyt jaloilleen ja jatkoi toimintaansa yhteistyössä muiden Orimattilan tallien, kuten Vironmäen Ponitallin kanssa.


2000-luvulla herätettiin henkiin seuranmestaruuskisat kuuden vuoden tauon jälkeen sekä koulu- että esteratsastuksessa. Orimattilan Ratsastajien ja Vironmäen Ponitallin yhteistyö on tiivistynyt vuosien saatossa – molempien tavoitteena on kehittää Orimattilan ratsastusharrastusta. Seura toimii tällä hetkellä aktiivisesti mm. järjestämällä valmennuksia sekä erilaisia luentoja ja kursseja. Omaa tallia seuralla ei ole.

Tällä hetkellä Orimattilan Ratsastajissa on jäseniä noin 130.

Orimattilan Ratsastajia edustaneet ratsukot ovat myös vuosien varrella niittäneet kunniaa. Vuosi 1986 oli kullanhohtoisa Silja Hakalan voittaessa piirinmestaruuden sekä este – että kouluratsastuksessa ja Andrea Kirchhofer senioreiden esteissä. Silja uusi junnujen koulumestaruuden vielä 1989. Korkeimmalle suorituksissa on yltänyt Siiri Kyrö. Siiri voitti poniratsastajien SM-kultaa sekä hallimestaruuden v.1996. Lisäksi hän edusti Suomea EM-joukkueessa samaisena vuonna. Myös Mika Malaska saavutti hienoja sijoituksia kansallisissa kisoissa, kuten nuorten hevosten breeders- ja championaattiluokissa.

Seuran edustajia kansallisissa kilpailuissa:

Silja Hakala - Manja
- 1984 Hopeakannus sija 6

Mika Malaska
- kouluratsastus

Siiri Kyrö - Landman
- kouluratsastus: Saksan kans. kilpailuissa Va B – tasolla 4. sija

Pia Linsen
- esteratsastus

Mervi Weckman
- valjakkoajo

Suvi Vaittinen - Trembita
- esteratsastus 2013 ->

Seuran piiri-/aluemestareita:

Silja Hakala - Manja
- 1985 junioreiden piirinmestaruus - esteratsastus
- 1985 junioreiden piirinmestaruus - kouluratsastus

Andrea Kirchhofer – Koru
- 1985 senioreiden piirinmestaruus - esteratsastus

Silja Hakala - Rocky Ree
- 1989 senioreiden piirinmestaruus - kouluratsastus

Satu Kivinen - Pajb Emmalin
- 1992 ponien piirinmestaruus, kolmas sija- esteratsastus

Mika Malaska - Arkas
- 1993 senioreiden piirinmestaruus, kolmas sija - kouluratsastus

Josefina Aalto - Mikron Est
- 2004 poniratsukoiden aluemestaruus, kolmas sija - kouluratsastus

Seuran SM-mitalistit:

Siiri Kyrö – Chevalier
- 1996 ponien suomenmestaruus - kouluratsastus
- 1996 ponien hallimestari – kouluratsastus

Marita Johansson (MänRa) - Mervi Weckman (OrRa) groomina - Double Trouble
- valjakkoajo SM-pronssi

PM-edustus:

Mervi Weckman
- valjakkoajo

EM-edustus:

Siiri Kyrö
- 1996 Suomen ponien kouluratsastusjoukkue